Origen i hisòria del Shiatsu

 

L'origen del Shiatsu és a Japó, però el seu naixement és el llarg recorregut de la història de la MTX (medicina tradicional xinesa).
La seva sofisticació és pròpia del caràcter minuciós del poble japonès.
Amb tota probabilitat l'origen del Shiatsu és un dels més antics del
planeta.
Es va trobar el primer llibre descrivint els meridians a la regió de Hunan a la Xina en una tomba de la dinastia Han (206 aC - 220 dC).
Encara que sovint es pensa que el Shiatsu deriva de l'acupuntura, el més probable és que precedeixi en el temps a aquesta venerable teràpia. Com el tacte és la forma de curació més instintiva, se suposa que es fregaven i pressionaven punts i meridians molt abans que fossin estimulats amb agulles. S'han trobat agulles d'acupuntura en pedra a emplaçaments neolítics a la Xina, que es remonten a 8000 ac.

 


En l'actualitat hi ha principalment dos tipus de teràpia Shiatsu, el sistema de Namikoshi i el de Masunaga:

     

Tokuhiro Namikoshi
Tokuhiro Namikoshi

El 1905 neix Tokuhiro Namikoshi a l'illa de Shikoku. Sent nen encara, la seva família es trasllada a la humida i freda illa de Hokkaido on la seva mare es posa malalta de reuma. Namikoshi amb les seves pressions, fregues i massatges intuïtius aconsegueix curar totalment a la seva mare i això l'anima a seguir estudiant. El 1925 funda una clínica de teràpia amb els seus deixebles a Hokkaido. Crea un estil de Shiatsu barrejant teràpies tradicionals i tractaments occidentals. El 1933 marxa a Tòquio, on fundarà en el 1940 l'Institut Japonès de Shiatsu. S'estén per tot el món el massatge. Mor a l'any 2000 amb 95 anys.

 

 

 

Shizuto Masunaga
Shizuto Masunaga

Un altre personatge clau en el Shiatsu va ser Shizuto Masunaga, 1925-1981. Procedent d'una família de practicants de Shiatsu. Va conservar l'estil del Shiatsu zen tradicional, basat en els principis de l'antiga medicina japonesa. Després de graduar-se amb el mestre Namikoshi i d'ensenyar a la seva escola durant deu anys la matèria de psicología, es va independitzar i va fundar la seva pròpia escola anomenada IoKai, a Tòquio. Masunaga va ser un gran investigador dels principis de l'antiga tradició mèdica xinesa i japonesa. Va fundar dues clíniques de shiatsu zen i va escriure més de 20 llibres especialitzats.

 

 

 

 

Reiki i Shiatsu Zen Teràpies Barcelona

 

 

Copyright 2019 Laura Scharner -Reiki y Shiatsu Zen Terapias Barcelona-